Ervaringen glasvezel

218

Kortgeleden is via de website en Facebook de vraag gesteld wat nu de ervaringen zijn met de glasvezelaanbieders.

De gemelde opmerkingen, aanmerkingen en ervaringen hebben we gedeeld met een vertegenwoordiger van het dagelijks bestuur van Drents Glasvezel Collectief (DGC). Zij zijn de organisatie die het hele glasvezelproject hebben uitgerold in ons gebied. De antwoorden zijn hieronder weergegeven.

1. De klantenservice is slecht bereikbaar

De klantenservice van Delta/CaiWay laat zeker te wensen over; ook de communicatie met ‘spoed’ loopt niet soepel. Dit zit vooral Delta niet lekker omdat ze meerdere keren door klanten zijn uitgeroepen tot beste provider van Nederland en naar die status terug willen, maar nu groeien ze te snel en kunnen het niet aan.

Men pakt dit voortvarend op, maar het blijkt lastig om goed personeel te vinden en deze nieuwe mensen moeten nog ervaring opbouwen. In elk geval is de bereikbaarheid al beter geworden. De rest volgt zo spoedig mogelijk.

(Dit doet sterk denken aan de begintijd bij Ziggo in de jaren 90, terwijl dit bedrijf nu door veel mensen als de ‘golden standard’ wordt gebruikt.)

2. Hoe zit dat met de snelheid van internet en TV

De technische infrastructuur van glasvezel is uitstekend en als de binnenhuis-aansluitingen op orde zijn gebracht door de bewoners (vooral TV rechtstreeks op internetkabel (UTP)) dan is het prima in orde met internet (vaste kabel), TV en telefoon. Zeer stabiel en de snelheden worden gehaald zoals beloofd, up- en download.

Aanvulling:

De snelheid van het glasvezel netwerk is veel hoger dan sommige oude/goedkopere kabels kunnen verwerken. Met name oudere kabels hebben een maximale snelheid van 100Mbit waar Glasvezel 10 maal zoveel snelheid heeft. Hierdoor worden storingen veroorzaakt zoals “stilstaand beeld”. Oplossing is de huidige kabel vervangen door een nieuwere kabel die wel 1000Mbit kan verwerken.

3. Wifi via de standaard modem is niet goed genoeg.

Hiervoor zijn meerdere oorzaken: de modem zit verstopt in de meterkast, op afstand van de gebruiksruimten; de modem is waarschijnlijk wat minder sterk dan die van Ziggo en KPN; en tenslotte: er wordt nogal wat gevraagd van de modem bij de veel hogere wifi-snelheden dan eerder. KPN en Ziggo komen dit laatste probleem ook tegen. Geen wonder dat alle providers proberen door te schakelen naar de nieuwe standaard: multi-room wifi (mesh) met meerdere wifi-units verdeeld over het huis. Op deze manier wordt overal in huis een gelijkmatige wifi-ontvangst bereikt. Delta/CaiWay biedt hiervoor Deco-M5’s aan Klik hier voor meer informatie ; Ziggo biedt een iets verouderde versie van dit systeem (Deco M4) aan voor €100 en KPN biedt een ander systeem gratis aan voor alleen nieuwe klanten (2 units).

Onze ervaring met de Deco’s is zeer goed en vaak blijkt dat 1 unit al voldoende is; dat betekent dat het probleem voor een paar tientjes al opgelost is; je hoeft niet alle units zelf te gebruiken en kunt ze delen met anderen. In het dorp Gasteren werkte dat uitstekend.

4. Wat zijn de ervaringen met tv-ontvangst.

De tv-ontvangst is prima, haarscherp beeld en zeer stabiel, zonder noemenswaardige storingen. Belangrijk is dat de tv-ontvanger rechtstreeks wordt aangesloten op de UTP-kabel en niet via een Devolo/Powerline of andere “tussenoplossing”.

Er zijn echter wel een paar storende problemen voor specifieke doelgroepen: de ondertiteling (sinds deze zomer beschikbaar) is nog niet voldoende op orde: tekst blijft vaak hangen, timing kan beter, vormgeving kan beter. Ook moeten meer zenders worden voorzien van ondertiteling. De teletekst is qua vormgeving niet fraai. Verder zijn er om commerciële redenen beperkingen bij het kunnen doorspoelen van uitzendingen (begin gemist; opnames); dit geldt met name voor de commerciële zenders. Blijkbaar is Delta BV. nog niet groot en sterk genoeg om dit op te lossen. Wat betreft de ondertiteling heeft men toegezegd er alles aan te doen om dit zo snel mogelijk te verbeteren; hier is dus nog werk aan de winkel, maar men is daar al wel mee bezig.

5. Hoe zijn de ervaringen in de andere dorpen.

In alle dorpen ondervinden klanten irritante problemen. Vaak zijn het problemen met de verbinding en dat wordt in de meeste gevallen veroorzaakt door het wifi netwerk in huis. De providers kunnen daar niet meer aan doen dan het aanbieden van versterkers, dit overigens net als Ziggo en KPN. En woningen met een groot oppervlak kunnen tegen de grenzen van wifi aanlopen.

Over het algemeen is men tevreden met de glasvezel aanbieder. Mensen die vanuit een Ziggo/KPN netwerk komen zijn kritischer dan die hiervoor een ADSL/4G modem hadden. Voor die laatste groep, diegenen die aangewezen waren op de ouderwetse telefoonkabel, gaat er een internetwereld open.

Het blijft een zaak om de vinger aan de pols te houden met betrekking tot klachten en problemen. De problemen die de mensen nu ondervinden moeten zo spoedig mogelijk opgelost worden. Daar zijn de aanbieders zich van bewust.

Ook Ziggo had in haar beginjaren zeer slechte recensies. Veroorzaakt door een plotselinge en snelle groei van het aantal abonnees. Delta/Caiway lopen hier ook tegenaan en de geconstateerde problemen lijken op die van Ziggo. Men heeft even tijd nodig om de organisatie op de rails te krijgen, en als dat niet lukt dan ondervinden ze daar ook de gevolgen van door weglopende klanten.

Na een jaar zal blijken of men het onder controle heeft gekregen of dat de klanten massaal terugkeren naar de oude aanbieder.

De werkgroep Glasvezel zal over enkele maanden wederom haar oor te luister leggen bij de dorpsbewoners en eventuele problemen wederom voorleggen aan het dagelijks bestuur van Drents Glasvezel Collectief. Het dagelijks bestuur heeft een korte lijn naar de aanbieders en zal onze (en die van andere dorpen) bij de betreffende aanbieder aankaarten.

1 REACTIE

 1. Dag Ronald,
  Paar kanttekeningen zijn wel bij de antwoorden op z’n plaats
  2. snelheid internet
  Ik heb heel lang internet via ADSL gehad, bij Caiway blijkt nu wel dat de kwaliteit van de ethernetkabel ook van belang is. Ik zie dat niet in de opmerkingen terug. Veel oude (of goedkope) ethernetkabels kunnen beperkt zijn in hun snelheid.
  Ik had tussen mijn router en het modem een kabel die max 100Mbit (geel lampje) aankon en geen 1000Mbit (groen lampje). Vervangen en de PC’s halen hun snelheid.
  Zelfde probleem nog op te lossen voor de verbinding TV-ontvanger en modem.
  3. Wifi snelheid.
  Ook bij KPN modem niet al te best. Oude modem van KPN had externe antennes en daardoor een ruimere ontvangst in huis. De oplossing is inderdaad meestal dan een wifi-repeater of een router voorzien van eigen wifi.
  4. TV-ontvangst
  Ook bij mij stokt onder omstandigheden wel eens de ontvangst. Deels zal dit liggen aan het feit dat ik een 100Mbit kabel tussen TV-ontvanger en modem heb, deels ligt dit gewoon aan verstopping op internet: Tijdens de veelbekeken persconferentie van het het kabinet midden december stokte minutenlang de verbinding…..
  Ook de timing is niet altijd even best. Maar de ontvanger heeft zich langzaamaan hier wel op “ingeregeld”. De nog aanwezige teletekst doet het, maar vaak pas na meerdere keren in tijd op de knop drukken….