AED

Sinds 2014 beschikt De Groeve over een AED. De AED is door de gemeente Tynaarlo aan het dorp geschonken inclusief een “buitenkast”.

De AED hangt aan de buitenzijde aan de gevel bij het voormalig café De Buurman (Hunzeweg 35).

 

Bij een 112 melding krijgen 15 mensen een SMS met het verzoek de AED op te halen en naar het adres te gaan, daarnaast krijgen 15 mensen een SMS om naar het adres te gaan en de reanimatie te beginnen. De SMS bevat zowel het adres van het slachtoffer als de pincode van de kast.

Als de ambulance of politie aankomt is het werk van de vrijwilligers niet voorbij. Vaak wordt hen gevraagd door te gaan met reanimeren zodat de ambulance broeders het slachtoffer “vervoersgereed” maken. Ander onderdeel van de taken van de hulpverleners is het opvangen en begeleiden van de naasten. Pas als de professionele hulpverleners het aangeven mogen de vrijwilligers vertrekken.

 We beschikken over zo’n 30 geregistreerde hulpverleners, die in geval van een AED melding kunnen reanimeren.

De AED is aangesloten bij Hartslagnu (www.hartslagnu.nl).

Hoewel vrijwilligers iedere 2 jaar een herhalingstraining moeten volgen hebben we in De Groeve een jaarlijkse herhalingstraining. Dit is op verzoek van de vrijwilligers na een AED inzet.

 Hoewel we sinds 2014 al beschikken over de AED is er gelukkig nog maar 1 maal een oproep geweest.

Binnen de groep vrijwilligers is afgesproken dat er na een oproep direct een avond georganiseerd wordt om te evalueren en te kijken of er voor de ingezette vrijwilligers nog nazorg nodig is. Een AED inzet heeft ongeacht het resultaat een impact op alle betrokkenen.

 Iedere inwoner van De Groeve kan zich bij de AED aanmelden, ongeacht of hij of zij de trainingen bij ons volgt. Verschillende mensen krijgen op hun werk of sportvereniging al een training voor de AED. Heb jij een training gevolgd en wil je je aanmelden?

Dat kan via de website Hartslag nu (https://hartslagnusystem.nl).

 Wil je ook aangesloten worden bij de geregistreerde vrijwilligers? Stuur dan een mailtje aan ronald.lutjes@tresviri.nl met naam, adres en trainingsdatum.

geregistreerde vrijwilligers worden persoonlijk bij een inzet en voor herhalingstrainingen.