Informatiebijeenkomst waterbedrijf Groningen, 26 september

Het Waterbedrijf Groningen is van plan de waterwinning bij De Groeve uit te breiden van 10 naar 12 miljoen kubieke meter per jaar.
Volgens uitgevoerde berekeningen kan dit gedaan worden met de bestaande infrastructuur (putten, leidingen, zuivering).

Het bedrijf is met meerdere, parallel lopende onderzoeken bezig om met de stijgende vraag naar schoon water om te gaan, waaronder ook trajecten om beter/zuiniger met het water om te gaan.

Er is ook onderzoek naar nieuwe locaties (vooral in Drenthe, omdat alles ten noorden van de A7 te zilt is). Een snelle oplossing is het uitbreiden van de bestaande locaties, waaronder dus die in De Groeve.
Het zoeken van nieuwe wingebieden duurt lang, en is duidelijk geen oplossing voor de stijgende vraag nú. Een mogelijk interessant zoekgebied ligt overigens tussen De Groeve en Annen („Kastelenakkers“ genoemd), maar ook bijvoorbeeld bij Leek/Roden wordt gekeken.

Deel van het voortraject van een aanvraag om de vergunning uit te breiden zijn een groot aantal onderzoeken:
Hierbij wordt gekeken naar de effecten die de uitbreiding gaat hebben op landbouw, natuur, hydrologie (bodemopbouw, waterstromingen), archeologie, kartering van ondergrondse veenlagen, oppervlaktewater…
Wat het bedrijf tot nu toe niet onderzocht heeft, is wat er gebeurd als in een zeer droge zomer alle klanten maximaal water vragen (voor het zwembadje voor de kinderen, de tuin etc.), specifiek wat voor invloed het heeft op de grond/de ondergrondse lagen als al het water weggepompt wordt. Zeker in combinatie met de effecten van de zoutwinning en de gevolgen van de gaswinning een aandachtspunt. Wel is al duidelijk dat er een nieuwe droogteschaderegeling voor de landbouwsector moet komen.

Puur door de uitbreiding van de waterwinning in De Groeve tonen de berekeningen van de hydroloog aan dat de grondwaterstand  in Tusschenwater zou wegzakken – aan de randen/bij de kade om Tusschenwater waarschijnlijk zo’n centimeter of 5, en in het centrum van Tusschenwater ca. 25 cm.
Gelukkig is er ook nog het project Noordma; dit gebied wordt een moeras en werkt de bodemdaling in Tusschenwater tegen (of heft deze zelfs helemaal op).

Het waterbedrijf heeft 9 locaties geïdentificeerd die op veen zitten. Deze locaties worden nauwkeurig begeleidt door meetapparatuur te plaatsen. Hier dreigen „zettingseffecten“.

Het traject om de waterwinning uit te breiden loopt parallel met een ander traject, namelijk het aanpassen of uitbreiden van het waterbeschermingsgebied. De bedoeling is om in één keer een zienswijze in te kunnen dienen voor allebei de projecten. De informatie hierover moet van de provincie Drenthe komen.

Het waterbedrijf verwacht de vergunningsaanvraag eind oktober 2022 te kunnen indienen, in de lente 2023 komt de publicatie van de ontwerp-vergunning, en dan is het moment gekomen om te reageren.

De bepaling van het waterbeschermingsgebied die voor de aanvraag wordt gebruikt is echter die, waarbij de effecten van de vernatting van het Noordma project niet volledig zijn berekend.  
 
Het waterbedrijf heeft voor het project in De Groeve een speciale pagina op hun website aangemaakt, waar alle relevante informatie geplaatst gaat worden, dus ook de presentatie van afgelopen maandag.
 
https://waterbedrijfgroningen.nl/projectdegroeve/

Laatste nieuws