Terugblik op de informatiebijeenkomsten Energie

Kort verslag van de informatiebijeenkomsten over verbetering van de isolatie van de woning en daarmee gepaard gaande besparingen in het energieverbruik.

Naar aanleiding van de week van de keet van Tynaarlo, waar we het thema Energie aan gekoppeld hebben, zijn er een 3tal informele bijeenkomsten (op zaterdag, maandagmiddag en maandagavond) geweest om informatie te kunnen krijgen over het verminderen van het energieverbruik. Een energiecoach (dhr. J. Kuipers) uit Zuidlaren heeft ons veel informatie kunnen geven.

Er zijn goede gesprekken gevoerd met geïnteresseerde inwoners over wat ze zelf kunnen doen aan hun woning, zoals goed isoleren van dak, muren en eventueel de vloer (“wat er niet aan warmte uitgaat, hoef je ook niet te betalen”). En dan kan het lonen om een warmtepomp aan te schaffen, eventueel naast de bestaande cv-ketel.

Maar ja… waar te beginnen? Dat is voor velen een lastig punt. Er is zo veel en waar doe je nu goed aan om mee te beginnen.

Daar is wel een antwoord op gekomen. Het is nuttig om te beginnen bij het doorlichten van de woning aan de hand van een checklist. Of deze check door een energiecoach laten uitvoeren. Na deze check krijgt de bewoner een rapportage nog mogelijk is en rolt er een advies uit voor het verlagen van het energieverbruik.

De kosten voor zo’n check door de energiecoach zijn € 0,00, dus dat mag het probleem niet zijn.

Dan een groter probleem. Niet iedereen heeft zomaar het geld liggen om allerlei energiebesparende aanpassing aan zijn woning te laten doen of aan te schaffen.

Er zijn 2 mogelijkheden om toch geld beschikbaar te krijgen:

  1. Er is een mogelijkheid voor subsidie, dat betekent wel dat er eerst betaald moet worden. Dit kan iedereen aanvragen bij het RVO (https://www.rvo.nl/subsidies-financiering/isde/woningeigenaren/isolatiemaatregelen). Het advies van bewoners, die hier al mee begonnen zijn, is om eerst goed te lezen welke zaken je moet opsturen voordat je dit gaat invullen.
  2. Een tweede mogelijkheid is om een Energiebespaarlening bij de provincie Drenthe af te sluiten tegen een rente, die 1% onder de dan geldende rente ligt (bij een rente van 2,1% wordt het dan 1,1%). Informatie over deze lening kun je vinden op https://drentsenergieloket.nl/financiering/energiebespaarlning-met-rentekorting-drenthe

Veel deelnemers aan de bijeenkomsten blijken nog zoekende te zijn wat voor hun huis het beste is en wat nog betaalbaar. De energiecoach van het buurtteam Zuidlaren adviseert om eerst een energierapport te laten opstellen samen met de energiecoach. Wat er uit dat rapport komt, is een advies en de bewoner zal zelf moeten bepalen welke maatregelen passen binnen de mogelijkheden. Ook kun je als start een warmtescan van je woning laten maken. Hiermee wordt zichtbaar gemaakt waar de warmte je huis verlaat.

Tijdens de bijeenkomsten blijken al een aantal inwoners ver te zijn met allerlei maatregelen. En dan blijkt, dat energiebesparende maatregelen heel afhankelijk zijn van wat de eigenaar wil bereiken en wat voor het type woning haalbaar is.

Er is veel informatie uitgewisseld en we gaan de komende periode kijken of we enkele inwoners aan het woord kunnen laten om hun energiebesparende maatregelen toe te lichten. Dan zult zien, dat er heel veel verschillende mogelijkheden zijn om uw energieverbruik naar beneden te brengen.

Het is in ieder geval duidelijk, dat veel meer mensen zitten met vergelijkbare vragen. Er is grote behoefte aan duidelijke handvatten om te kunnen komen tot een beslissing. Hier ligt volgens ons een mooie taak voor de gemeente (en dan niet in de vorm van een loket, maar naar de mensen toe!).

Laatste nieuws